Herniaoperatie

U kunt aan een hernia geopereerd worden als u ernstige pijn heeft, maar vooral ook als u in uw dagelijks leven ernstig wordt belemmerd in uw functioneren.

In Nederland krijgen ieder jaar tussen de 60.000 en 75.000 mensen voor het eerst last van een hernia, met uitstralende pijn in het been. Bij de meeste mensen worden de klachten vanzelf minder, maar ongeveer 11.000 mensen worden geopereerd.

Na een herniaoperatie wordt u in het ziekenhuis behandeld door de fysiotherapeut. Tijdens deze behandeling is er aandacht voor onder andere het kunnen draaien in bed, uit bed kunnen komen, lopen, traplopen, zitten, een voorbereiding op het weer naar huis gaan en informatie over het te verwachten normale herstel. Daarnaast krijgt u adviezen over wat u wel en niet met uw rug mag doen als u weer thuis bent.

Het REALISE-project. Hier doet onze praktijk aan mee!

In het REALISE onderzoek worden twee manieren van behandelen na een herniaoperatie met elkaar vergeleken. Deze twee manieren, die in Nederland veelvoorkomend zijn, beschrijven we hieronder.

In een deel van de ziekenhuizen vindt revalidatie alleen plaats in het ziekenhuis. Als u ontslagen wordt krijgt u een afspraak bij de neurochirurg voor ongeveer zes weken later. Tijdens deze zes weken kunt u met uw vragen altijd terecht bij de neurochirurg. Het controlebezoek aan de neurochirurg is er om te kijken of er nog klachten zijn. Is dat zo, dan krijgt u verdere behandeling met oefentherapie.

Bij andere ziekenhuizen krijgt u als u weer naar huis mag direct een verwijzing voor oefentherapie. Deze behandeling duurt zes weken, en na die zes weken komt u voor controle bij de neurochirurg. Tijdens dit bezoek wordt bepaald of de behandeling door de therapeut voortgezet moet worden.

Ondanks het feit dat beide manieren veel worden gebruikt in Nederland, weten we nog niet welke manier het meeste effect heeft: beginnen met oefentherapie als u weer thuis bent uit het ziekenhuis of eerst zes weken het natuurlijk herstel afwachten. Het REALISE onderzoek wordt uitgevoerd om dit te bepalen.

Oefentherapie

De therapie wordt gegeven door fysiotherapeuten en oefentherapeuten in de buurt van de ziekenhuizen die meedoen aan het onderzoek. U krijgt een lijst met therapeuten bij wie u een afspraak kunt maken.

De therapie wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie. Tijdens het intakegesprek vraagt de therapeut bijvoorbeeld naar pijnklachten en belemmeringen bij dagelijkse activiteiten. Hij of zij beoordeelt uw lichamelijke conditie en zal een aantal tests uitvoeren, waaronder het meten van spierkracht.

De behandeling bestaat uit oefeningen en uit adviezen en instructies over hoe u moet bewegen tijdens uw dagelijkse bezigheden. Tot de oefeningen behoren rekoefeningen, ontspanningsoefeningen en oefeningen om spierkracht, coordinatie en stabiliteit te verbeteren. De therapeut bepaalt aan de hand van uw persoonlijke situatie en uw vragen hoe de behandeling er precies uit zal zien. U krijgt ook een oefenschema mee voor thuis.

Het doel van de behandeling is dat u zich thuis kunt redden. Daarnaast wordt u voorbereid op het weer oppakken van alle activiteiten die u gewend was te doen, zoals werk, het huishouden of sport.

In het algemeen wordt u een of twee keer per week behandeld. Behandeling vindt plaats in de praktijk, of, als u daar niet naartoe kunt komen, bij u thuis.